Vanliga frågor och svar 

 

Vad är Fixura

Fixura är Finlands första och största förmedlare av person-till-person lån. Person-till-person lån betyder lån mellan människor - vi sammanför dem som vill låna pengar med långivare. Alla lån kommer alltså från privatpersoner och Fixura fungerar endast som förmedlare. Låntagarna och långivarna kommer överens om villkoren för lånen, men de förblir anonyma för varandra.

Hur kommer jag igång?

Börja med att fylla i en låneansökan om du vill låna pengar. Du kommer till ansökan genom att klicka “låna” på sidans högra övre kant. Det är enkelt och går snabbt att fylla i ansökan. När vi kontrollerat din kreditvärdighet och andra uppgifter, publicerar vi din ansökan och den blir synlig för långivare.

Vad krävs för att få lån via Fixura?

För att uppfylla allmänna villkor för låntagare måste följande stämma överens med dig:
- Ålder: mellan 21-68 år
- Fast bosatt i Finland.
- Du har kreditvärdighet och rättshandlingsförmåga och saknar kreditanmärkningar
- Du har regelbunden inkomst.
- Du har nätbank koder till en bank som Fixura har samarbetsavtal med.
- För att kunna ta tjänsten i bruk behöver du också ett personligt mobiltelefonabonnemang

Varför blir jag inte godkänd som låntagare?

Om du har betalningsanmärkningar kan vi tyvärr inte godkänna att du lämnar in en ansökan. Om du vet att du inte har några anmärkningar kan du ta kontakt med oss så kan vi kontrollera situationen. Att du inte blivit godkänd som låntagare kan också bero på följande:
– Telefonnumret du uppgivit är felaktigt eller hemligt.
– Du har inte betalat en tidigare Fixura-räkning i tid, eller det har gått för kort tid sen ditt senaste Fixura-lån.
– Dina inkomster är inte tillräckligt stora i förhållande till dina utgifter
– Ditt tidigare lån är helt eller delvis på indrivning

Hur mycket kan jag låna?

Du kan ansöka om 1 000–10 000 euro förutsatt att du uppfyller villkor för låntagare. Lämna låneansökan här.

Hur betalar jag tillbaka mitt lån?

Ditt lån har en månatlig återbetalningsplan för den lånetid du valt. Storleken på låneraterna kan du bestämma redan när du ansöker om lånet. Du får alltid betalningsinformation per e-post ung. två veckor före förfallodagen. Ditt lån har samma referensnummer under hela betalningstiden så du kan ställa in betalningen i din nätbank så att den betalas regelbundet månatligen.

Kan jag betala hela min skuld i förtid?

Låntagaren kan, om hen så önskar, betala tillbaka sitt lån i sin helhet i förtid. Vi ber låntagaren ta kontakt med kundsupporten så att vi kan räkna ut den slutliga betalningen. Enligt våra allmänna villkor betalat låntagaren i sådana fall det kvarstående lånekapitalet, den ditintills obetalda räntan och kontoskötselavgifterna samt den årliga förmedlingsprovisionen för den ursprungligen överenskomna låneperioden. Om låntagaren vill minska sina månadsrater genom att betala en större summa på en gång, kan hen göra det genom att använda referensnumret på fakturan. Lånekapitalet minskas med den summa som överstiger summan på räkningen.

När beviljas mitt lån och när kommer pengarna in på kontot?

Fixura beviljar själv inga lån, utan långivarna är privatpersoner. Därför är det svårt att uppskatta hur snabbt du får lån. Det beror till stor del på hur intressant din låneansökan är i placerarnas ögon. Ibland beviljas lånet genast, ibland kan det ta längre tid.
När du får meddelandet att lånet har beviljats har du en vecka på dig att godkänna det. Om du inte har fått så mycket lån som du ansökte om, så kan du om du vill godkänna den lägre summa som beviljats, bara den är minst 1000 euro. Efter att du godkänt lånet tar det några bankdagar innan lånet finns på ditt konto.

Hur snabbt kan jag ansöka om ett nytt lån via Fixura?

Du kan ha enbart en öppen låneansökan i gången. Du kan ansöka om ett nytt lån efter att du betalat de tre första raterna på ditt lån, förutsatt att du betalat dem i tid.

Vilken är den effektiva årsräntan på mitt lån?

Den effektiva årliga räntan beräknas av lånekalkylatorn när du väljer "Detaljer" alternativet. Du kommer till lånekalkylator sidan genom att klicka på “låna” i det övre högra hörnet på hemsidan. Den effektiva årliga räntan är även nämnd i lånets skuldebrev.

Kan jag betala månadsrater på förhand?

Tyvärr kan du inte betala månadsrater på förhand. Du kan däremot betala ett belopp som överstiger summan på en obetald faktura. Då minskas lånekapitalet och betalningsplanen förkortas i slutet av lånebetalningsperioden.

Kan jag få betalningsfria månader för mitt lån?

Tyvärr kan du inte få helt betalningsfria månader för ditt lån. Låntagare har dock möjlighet att få en amorteringsfri månad i året för sitt lån. Under den amorteringsfria månaden betalar du bara den öppna räntan och kontoskötselavgiften för den valda raten. Ratens amortering flyttas till slutet av betalningsplanen som en ny rat.

Jag har glömt mitt användarnamn och mitt lösenord

Ditt användarnamn är den e-postadress som du angav när du registrerade dig första gången. Om du har glömt ditt lösenord, beställ en länk för att byta lösenord. Detta kan du göra i högra, övre hörnet på sidan.