Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

 

Lehdistötiedote 23.3.2016

Vertaislainayhdistys r.y. perustettu


- kaikki Suomen vertaislainatoimijat mukana uudessa yhdistyksessä

Suomalaiset vertaislainayritykset, Fixura Ab Oy, Vertaislaina Oy ja Fellow Finance Oyj päättivät Helsingissä 22.3.2016 pitämässään kokouksessa perustaa Vertaislainayhdistys r.y:n. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää vertaislainaamisen käytäntöjä, lisätä tietoisuutta vertaislainaamisesta sekä edistää vertaislainaamisen ympärillä käytävää yhteiskunnallista keskustelua.

Vertaislainatoimintaa on harjoitettu Suomessa jo yli viiden vuoden ajan ja toimintaan kohdistuu suurta huomiota tällä hetkellä. Kyseessä on aito kasvuala, joka mahdollistaa ensi kertaa suoran sijoittamisen kuluttajalainoihin. Lainanhakijoille kyseessä on varteenotettava vaihtoehto pankkien ja perinteisten rahoituslaitosten tarjoamille lainoille. Vertaislainatoimijoiden käsittelemien lainahakemusten volyymi on ylittämässä 2 miljardin rajan. Vertaislainatoiminnassa yhdistyy maailmanlaajuisesti uusia liiketoimintamalleja luovat megatrendit: joukkorahoitus, jakamistalous ja digitalisaatio, jotka mahdollistavat aidosti suoran kuluttajarahoituksen ja tehostavat rahoituksen välitysprosessia markkinaehtoisella toimintaperiaatteella verrattuna perinteiseen pankkikeskeiseen malliin.

Alan sääntely on valmisteilla. Perustajajäsenet olivat uuden yhdistyksen perustamiskokouksessa yksimielisiä siitä, että juuri nyt on oikea aika järjestäytyä siten, että alaa voidaan yhteisesti kehittää ja avata myös yhteinen kanava muun muassa dialogille viranomaisten ja julkisuuden suuntaan.

Puheenjohtajaksi uuden yhdistyksen hallitukseen valittiin ensimmäiseksi kahdeksi toimintavuodeksi Vertaislaina Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Kananen ja hallitukseen valittiin edustajia kaikista perustajajäsenyhteisöistä. Yhdistys on avoin myös uusille mahdollisille alan toimijayhteisöille ja muille hallituksen hyväksymille alan mahdollisille intressiyhteisöille.

Kuluttajarahoitus elää kokonaisuutena suurta murroskautta. Digitalisoituvassa tulevaisuudessa ei ole selvää, että esim. kotitaloudet saavat kulutukseen tarvittavia rahoitustarjouksia perinteisistä pankeista lainkaan. Samaan aikaan sijoittajat etsivät uusia hyvin tuottavia sijoituskohteita ja vertaislainamarkkinat mahdollistavat sijoitusten hajauttamisen ja riskin rajaamisen. Vertaislainamarkkinoiden kehittyessä kaikki osapuolet hyötyvät; lainanottajat alentuvina korkotasoina ja parantuvana likviditeettinä, sijoittajat uudesta hajautetusta sijoituskohteesta merkittävästi muuttuneessa korkoympäristössä.

Me alan toimijat haluamme aidosti kehittää vastuullista vertaislainatoimintaa. Uudistuva lainsäädäntöä, verotus ja alan tunnettuuden lisääminen ovat juuri nyt ajankohtaisia asioita. Uskomme pystyvämme merkittävästi edistämään sekä asiakkaidemme intressejä että liiketoimintaamme erittäin voimakkaassa kasvu- ja muutosvaiheessa.” Vertaislainayhdistys r.y:n tuore hallituksen puheenjohtaja Hannu Kananen kommentoi.

Lisätietoja:

Hannu Kananen, hallituksen puheenjohtaja, Vertaislainayhdistys puh. 040 525 4553 Mirja Palola, toimitusjohtaja, Fixura Ab Oy puh. 050 305 1320
Jouni Hintikka, toimitusjohtaja, Fellow Finance Oyj puh. 040 585 5009

Fixuralla on tänä päivänä yli 70 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Suomen markkinoilla Fixura on uranuurtajia toiminta on aloitettu vuonna 2010, jolloin muita vastaavia yrityksiä ei vielä ollut.

Lainaaja.fi palvelua ylläpitävän Vertaislaina Oy:n toiminta on aloitettu vuonna 2011. Vuoden 2015 aikana yrityksen enemmistöomistajaksi tuli Front Group Oy, jonka päätoimialoja konsernissa ovat sijoituspalvelu- ja rahastoyhtiötoiminta.

Fellow Finance Oyj on suomalainen finanssiteknologiayritys, joka kehittää ja ylläpitää edistyksellistä vertaislainapalvelua http://www.fellowfinance.fi. Rekisteröityneitä palvelun käyttäjiä on jo 28 maasta ja palvelusta on haettua lainaa 1,4mrd eurolla.