Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

“Vertaislainat ovat rahoitusalan kummajainen”


vertaislaina

Anna-Sofia Berner kirjoittaa Helsingin Sanomissa 7.10.2012, että vertaislainat ovat rahoitusalan kummajainen. Berner viittaa siihen, että vertaislainoja välittävät yritykset toivovat alalle lisää säätelyä. Tällä hetkellä vertaislainayritykset eivät kuulu Finanssivalvonnan piiriin.

“En uskonut tätä koskaan suustani päästävän, mutta me haluttais vähän valvontaa.”, toteaa Fixuran Kari Juurakko 15.5.2014 Crwdpuisto-joukkorahoitustapahtumassa pitämässään esityksessä. Helsingin Sanomien kirjoitus on puolitoista vuotta vanha, mutta siinä esiintyvä huomio vertaislaina-alaa koskevan lainsäädännön puutteellisuudesta pitää edelleen kutinsa.

Esimerkkinä vallitsevasta tilanteesta Juurakko mainitsee, että tällä hetkellä kuka tahansa voisi perustaa sellaisen vertaislainayhtiön, jossa sijoitukset ohjautuisivat yhtiön perustajalle ja rahat saatuaan perustaja katoaisi muille maille. Vertaislainan varjolla myös rahanpesu on nykytilanteessa periaatteessa mahdollista. Fixura valvoo omien asiakkaidensa toimintaa mm. rahanpesun varalta, vaikka tähän ei sinänsä ole olemassa lain velvoittamaa pakkoa.

Nykyisellään vertaislaina-alaa koskee ainoastaan kuluttajansuojalaki. Berner pohtii, että mikäli pikavippi-alan kohtuuttomia korkoja aletaan rajoittaa esimerkiksi tulkisemalla ne kiskonnaksi, voi kasvanut säätely johtaa siihen, että osa pikavippiyrityksistä luo nahkansa uudelleen siirtymällä vertaislaina-alan toimijoiksi. Kun vertaislainoja välittävien yritysten määrä kasvaa, kasvaa myös tarve lainsäädännölle ja viranomaisvalvonnalle. Vertaislaina-alan säätely olisi kaikkien osapuolien edun mukaista.

Juurakon vetoomus poliitikoille ja muille päättäjille siitä, että vertaislaina-ala tulisi asettaa tarkemman säätelyn piiriin on asia, joka vaatii nykyistä enemmän keskustelua – ja päätöksiä.

Kari Juurakon Crwdpuisto-esitys on kokonaisuudessaan katsottavissa täällä.