Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Vertaislainat eivät ole pikavippejä


Aina välillä kuulee väitettävän, että vertaislainat ovat vain pikavippejä uusissa kuoseissa. Vertaus on monella tapaa harhaanjohtava – itse asiassa näillä kahdella lainatyypillä on hyvin vähän yhteistä: vertaislainojen lainasummat ovat pikavippejä suurempia, laina-ajat pidempiä ja korot huomattavasti alhaisempia. Lisäksi me Fixurassa seulomme lainanhakijat tarkasti. Ainoa yhdistävä tekijä on oikeastaan lainojen vakuudettomuus, vaikka vakuudettomiahan kulutusluotot yleensäkin ovat.

Itse asiassa asiakkaamme kiittelevät, että Fixuran vertaislainan avulla he pystyvät maksamaan pikavippinsä pois. Samalla he pystyvät alentamaan lainojensa korkoa huomattavasti ja välttämään maksuhäiriömerkinnän. Tällaisia asiakkaita kohtaamme liki päivittäin. Siksi vertaislainan sekoittaminen pikavippeihin tuntuu meistä erityisen hassulta.

Toki ymmärrän, että jotkut voivat tietämättömyyttään sekoittaa pikavipit ja vertaislainat keskenään. Vertaislaina on vielä suhteellisen tuntematon käsite Suomessa, ja monet suhtautuvat lähtökohtaisesti epäillen uusiin asioihin. Toinen syy sekaannukseen lienee, että vertaislainakenttä on vielä vakiintumaton ja sääntelemätön. Valitettavasti alalla on ulkomaisia toimijoita, jotka tarjoavat lainoja huomattavan korkeilla koroilla. Vaikka nämä toimijat ovat vertaislainakentällä pieni vähemmistö, niistä kärsii harmillisesti koko alan maine.

Fixura on Suomen vanhin vertaislainayritys, ja toimintaperiaatteisiimme ovat aina kuuluneet eettisyys, reiluus ja läpinäkyvyys. Olemme alusta alkaen asettaneet välittämillemme lainoille korkokaton. Korkein mahdollinen korko, jonka lainanottaja voi valita on 32 prosenttia ja alimmillaan lainan saa 6 prosentin vuosikorolla. Myös lainojen sivukulut pidämme Fixurassa kohtuullisella tasolla. Välittämiemme lainojen vuosikorko on keskimäärin 21 prosenttia, ja trendi on laskeva. Sama laskeva korkotrendi on nähtävissä myös vertaislainakentällä ulkomailla.

Vertaislainat ovat ihmisten välisiä lainoja – toisin sanoen vertaislainayritys välittää rahaa lainanhakijoiden ja lainanantajien välillä. Siksi vertaislaina-alalla onkin enemmän yhteistä jakamistalouden kuin pikavippialan kanssa. Uberin ja Airbnb:n tapaan tarjoamme alustan, jonka avulla ihmiset pystyvät keskenään tarjoamaan palveluksiaan toisilleen ja yhteiskäyttämään resurssejaan tehokkaasti.

 

 

Mirja
Name         Mirja Palola
Website     https://www.fixura.fi/fi-fi/home/
Job Title     CEO
Company   Fixura
Hovioikeudenpuistikko 15 C 29, Vaasa