Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Vertaislaina: vanhin tapa lainata rahaa ihmiseltä ihmiselle


vertaislainat

Vertaislainaus, sosiaalinen lainaus, peer-to-peer (p2p) lainaus – mitä se on? Vertaislaina tarkoittaa, että yksityishenkilöt voivat myöntää toisilleen lainaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan vertaislaina on siis maailman vanhin laina- ja sijoitusmuoto.

Ihmiset ovat kautta aikojen lainanneet rahaa toisilleen: vanhemmat lapsilleen, kaverit keskenään. Internetin myötä rahan lainaaminen ihmisten välillä on tullut entistä helpommaksi. Vertaislaina on osa maailmanlaajuista muutosta, jossa uusia rahoitusmuotoja syntyy pankkien ja muiden perinteisten rahoituslaitosten rinnalle. Hieman kärjistetysti voidaan sanoa, että vertaislainaa tarjoavat yritykset haluavat uudistaa rahoitusalan samalla tavalla kuin sosiaalisen median yhteisöpalvelut ovat onnistuneet mullistamaan tiedonvälityksen. Läpinäkyvyys, yhteisöt ja jakaminen ovat alkaneet saavuttaa jalansijaa myös rahataloudessa.

Vertaislainan lyhyt pitkä historia

Ulkomailla vertaislainoja on verkon kautta välitetty jo 2000-luvun puolivälistä asti. Maailman suurin vertaislainayritys on amerikkalainen Lending Club, joka on tilastojen mukaan välittänyt jo yli neljän miljardin dollarin edestä vertaislainoja. Google osti Lending Clubista vähemmistöosuuden 125 miljoonalla dollarilla toukokuussa 2013. Tarve vaihtoehtoisille ja ennen kaikkea käyttäjälähtöisille ja läpinäkyville talousjärjestelmille on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Tähän ovat vaikuttaneet erityisesti Yhdysvaltain ja Euroopan talouskriisit. Vertaislaina on varteenotettava vaihtoehto perinteisille laina- ja sijoitusmuodoille, sillä se on riippumaton pankeista ja rahoituslaitoksista. Yksityishenkilöiden muodostamissa “Money Sharing” -yhteisöissä ei ole pankkia, joka voisi kaatua. Vertaislainassa raha liikkuu ihmiseltä ihmiselle.

Fixura – Money Sharing

Suomessa ensimmäinen ja suurin vertaislainoja tarjoava yritys on Fixura, joka aloitti toimintansa vuonna 2010. Ensimmäisenä vuonna lainoja välitettiin jo miljoonan euron arvosta ja määrä on moninkertaistunut joka vuosi. Fixura syntyi aidosta tarpeesta: yhdistämään ihmiset jotka haluavat lainata rahaa ihmisten kanssa, jotka ovat valmiita sijoittamaan rahansa lainoihin. Fixura tarjoaa yhteisen markkinapaikan lainanottajille ja lainanantajille – yhteisön rahaa tarvitseville ja sitä lainaaville. Lisää vertaislainan hakemisesta voit lukea täältä. Vertaislainasta sijoitusmuotona voit puolestaan lukea täältä.