Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Vertaislaina ja sijoittajan riskien hallinnointi


vertaislaina sijoittaminen risk

Nordnetin talousvalmentaja Martin Paasi toteaa blogissaan 14.5.2014, että korkeampi riski tarkoittaa usein myös korkeampaa tuottoa. Tämä yksinkertainen totuus pätee myös vertaislainoissa. Fixuran kautta vertaislainoihin sijoittaneen keskimääräinen vuosituotto on ollut yli 10 %.

Rahanlähteenä vertaislaina on passiivinen eli se tuottaa sijoittajalle jatkuvasti tuloa ilman, että sijoituksiaan täytyy seurata aktiivisesti. Sijoittaja saa siis tuloa joka kuukausi kun lainaajat maksavat lainoja korkoineen takaisin. Lainanottajalle vertaislaina on varteenotettava lainamuoto, koska koron ja maksuajan voi määrittää itse. Hakijat voivat siis määrittää sellaiset lainaehdot, että he pystyvät myös maksamaan lainan takaisin. Sijoittaja puolestaan voi päättää, millaisia korkoja ja muita lainaehtoja vertaislainasijoituksissaan suosii.

Lainanhakijan luottoluokitus

Vertaislainasijoittajan riskien minimoinnissa auttavat Fixuran määrittämät ehdot lainan hakijoille. Fixuran välityksellä vertaislainaa voi nostaa täysivaltainen 21-68 vuotias, pysyvästi Suomessa asuva henkilö. Hakijalla täytyy myös olla säännölliset tulot. Luonnollisesti maksuhäiriömerkintöjä saaneet henkilöt eivät voi lainoja hakea. Hakija ei myöskään voi hakea uutta lainaa, mikäli hän ei ole maksanut aiemmin Fixuran välityksellä hakemiaan lainoja takaisin. Lainaa voivat siis käytännössä hakea kaikki raha-asiansa järkevästi hoitaneet suomalaiset.

Lainanhakijalle osoitettava luottoluokitus perustuu Soliditetin (Bisnoden)  luottotietoihin sekä Fixuran omiin tilastoihin. Hyväksytty lainanhakija arvotetaan 1–5 tähden luottoluokituksella. Mikäli lainan takaisinmaksut viivästyvät, Fixura hoitaa perinnän sijoittajan puolesta. Sijoittajalle perinnästä ei aiheudu ylimääräisiä kuluja.

Sijoitusten hajauttaminen

Kuten osakesijoittamisessa, myös vertaislainasijoittamisessa riskien hallinnoinnissa keskeistä on sijoitusten eli riskin hajauttaminen. Hajauttamisen tarkoituksena on taata, että yksittäisen sijoituskohteen huono tuotto voidaan kattaa jonkin toisen kohteen hyvällä tuotolla.

Vertaislaina on sijoitusmuotona vaivaton: Fixuran ohjelma optimoi automaattisesti sijoittajan sijoitussalkun sille asetettujen kriteerien mukaisesti. Sijoituskriteereitä on mahdollista muuttaa milloin tahansa ja sijoituskohteita voi myös valita manuaalisesti. Esimerkkinä 1000 – 10 000 euron arvoisen sijoittajan salkun optimointi voi olla sellainen, että sijoitus jaetaan tasan 100 euron osiin mahdollisimman monelle lainaajalle. 21 000 – 30 000 euron salkussa sijoitus voidaan esimerkiksi jakaa niin, että kukin lainaaja saa korkeintaan 300 euroa lainaa. Vertaislainasijoitusten hajauttamisen etuja on analysoinut myös maailman suurin vertaislainayritys, yhdysvaltalainen Lending Club.

Fixuran vertaislainamallissa sijoittajan eli lainanantajan on mahdollista saada hyvä tuotto kohtuullisella riskillä. Osakesijoittamisesta poiketen vertaislainoihin sijoitettu pääoma palautuu, jolloin sen voi sijoittaa uudelleen. Vertaislainasijoittamisen tuotosta voi saada suuntaa-antavan arvion Fixuran tuottolaskurilla.