Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Top 3 sijoitusvinkkiä

Mihin itse sijoittaisin 100 000 €?


Koska talouden korkotaso on ollut matala jo vuosia, sijoittajilla on tällä hetkellä todella vähän vaihtoehtoja etsiessään tuottoisia sijoituskohteita. Monien varat ovat osakkeissa tai ne makaavat tileillä, jotka eivät tuota. Varat voivat olla myös kiinteistöissä, joiden arvot ovat jo nousseet. Osakkeet, tilit ja kiinteistöt ovat silti kohtuuhyviä sijoituskohteita, vaikka inflaatio niitä tulevaisuudessa söisikin.

Työskentelen Fixurassa vertaislainapalvelujen myyntiedustajana ja työstän parhaillaan väitöskirjaa rahoituksesta. Aiemmin toimin Nordean yksityispankissa sijoitusjohtajana. Olen aina ajatellut, että sijoitusmaailma on erityisen mielenkiintoinen tutkimuskohde, kun ajan ja talouden heilahtelujen seurauksena oikeastaan m§itä tahansa voi tapahtua. Tästä hyvänä esimerkkinä on viime vuosikymmen, jonka aikana markkinoilla koettiin kaksi maailmanlaajuista kuplaa: IT-kupla 2000-luvun alussa ja pankkikriisi 2008, joka jatkuu vieläkin vahvana tietyissä maissa. Pankkikriisistä toipuminen on vaihdellut maakohtaisesti todella paljon. Tämä antaa osviittaa myös sijoittajien tulevaisuuteen: aktiivisuutta vaaditaan, sillä kriisit eivät tule loppumaan tähän päivään.

On kuitenkin olemassa sijoituskohteita, jotka tuottavat keskimäärin myös näinä aikoina – kunhan ne valitaan hyvin. Jos itselläni olisi vaikka 100 000 € sijoitettavana, tietäisin melko tarkasti mitä sillä tekisin. Kaikkien tulee kuitenkin muistaa omat riskipreferenssinsä, joten allokoidut prosentit voivat suurestikin vaihdella. Perusprinsiipit ovat kuitenkin suurin piirtein samat. 


1. Osakesijoituksessa kannattaa panostaa nyt indeksirahastoihin

Sadasta tonnistani sijoittaisin 20–40 % osakkeisiin (riippuen riskiprofiilista)

Pankkien sijoitusvaihtoehdoista ja keskeisistä sijoituskomponenteista tärkein ja ainoa kohde ovat tällä hetkellä osakkeet. On tärkeä muistaa, että osakkeet ovat aina pitkäkestoinen sijoituskohde. Osakkeet alkavat, hyvin hajautettuina, tuottaa salkkuun hyvää tuottoa keskimäärin vasta noin 5 vuoden kuluttua. Ennen esimerkiksi pankit tarjosivat sijoittajille runsaasti erilaisia rahastoja, tilituotteita ja ns. hybridituotteita, mutta nykyään myös ne suosittelevat pelkästään osakepohjaisia ratkaisuja ainoana tuottavana sijoitustuotteenaan. 

Jos sijoitettavaa on paljon, kannattaa neuvotella omien varallisuushoitajiensa kanssa, miten oma osakesalkku pitäisi hajauttaa. Hajautus määrittelee hyvin tarkkaan tuottosi ja riskisi pitkälle tulevaisuuteen. Hajautus on niin sanotusti ainoa ilmainen lounas, mitä markkinat tarjoavat. Hajauta vähintään 20 isoon yritykseen, moniin toimialoihin ja ympäri maailmaa eri maanosiin. Tämä tuo hajautuksen edut esiin. Toinen strategia on tietysti valita sijoituskohteeksi pk-yritykset tai esimerkiksi metsästää hyviä osinkojakoyrityksiä. Vaihtoehtoja ja näkökulmia on monia, joista tässä kertaan vain keskeisimmät.

Paras vinkkini osakesijoituksen kentässä ovat indeksirahastot. Ne ovat sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat rahansa vertailuindeksin mukaisesti. Indeksirahastot antavat siis osakemarkkinoilla erinomaisen hajautuksen. Tässä osakesalkkua ei tarvitse itse perustaa, voit vain valita indeksin jota seuraat. Parhaassa tapauksessa indeksirahastojen kautta voi päästä osalliseksi osakemarkkinoiden noususta varsin pienillä kustannuksilla.


2. Vertaislainoista saat jatkuvaa lisätuottoa sijoitussalkkuusi

Sadasta tonnista sijoittaisin vertaislainoihin 10–20 %.

Vertaislainasijoitus on aidosti hyvä lisä kenen tahansa sijoitussalkkuun. Kun osakemarkkinat laskevat ja korkotuotot muissa sijoitustuotteissa ovat pienet, vertaislaina tuo kaivatun lisän tuottoon. Siinä sijoitetuille varoille on tasainen noin 10 % tuotto. Vertaislainasijoittamisessa kassavirtaa saa tarvittaessa myös kotiutettua nopeasti ja jatkuvasti – toisin kuin monissa muissa sijoituskohteissa.

Sijoittajat haluavat usein tietää, miten suuri summa vertaislainoihin kannattaa sijoittaa. Sopiva summa pitää aina suhteuttaa siihen varallisuuteen, joka itsellä on. Hyvä neuvo on sijoittaa sellainen summa, jossa 10 % tuotto oikeasti tuntuu joltakin. 


3. Pidä kassavirtapuskurina kolmen kuukauden tuloja 

Sadan tonnin summasta jättäisin kassavirtapuskuria pahan päivän varalle.

Yksi tärkeimmistä sijoitusvinkeistäni on jättää osa varallisuudesta sijoittamatta. Sijoittajalla täytyy olla myös kassavirtapuskuria. Yllättävien elämänmuutosten varalta suosittelen siis lämpimästi, että tililtä löytyy aina noin 3 kuukauden tulojen verran säästöjä. Elämme taloudellisesti arvaamattomia aikoja, ja esimerkiksi oma työpaikka saattaa yhtäkkiä yllättää vaikkapa yt-neuvotteluilla. Kukaan ei voi myöskään ennustaa sairastumisia, vahinkoja tai onnettomuuksia, jotka yhtäkkiä vaativatkin reippaasti rahaa. Silloin turvaa elämään tuo sopivan kokoinen kassavirtapuskuri. Aivan kaikkea varallisuutta ei siis kannata lähettää maailmalle tuottamaan.


Mitä kiinteistösijoittamisessa pitäisi huomioida?

Kyllä, 100 000 eurosta osa jäi vielä käyttämättä. Kehäkolmosen ulkopuolella hinnat voivat olla sen verran halvempia, että lopuilla varoilla voisi ostaa vielä vaikka yksiön. Luultavasti tosin sijoitettavan varallisuuden tulee olla hieman suurempi. Mutta kerrataan perusideaa taustalla: Vuokratuottojen ja verotusten jälkeen sijoittajalle jää keskimäärin 5–7 prosenttia tuottoa sekä mahdollinen arvonnousu pitkällä aikavälillä. Muuttujia tässä sijoituskohteessa ovat hyvien vuokralaisten löytäminen, vuokrausasteen pysyminen korkealla sekä tulevat remontit, jotka ovat aina kysymysmerkki. Kuten aina sijoituskohteiden valinnoissa, tutkimustyötä tarvitaan tässäkin.

 

 

jani
Name          Jani Hyllinen
Website      https://www.fixura.fi/fi-fi/home/
Job Title      Edustaja
Previous     Nordea Private Banking sijoitusjohtaja
Company    Fixura
Hovioikeudenpuistikko 15 C 29, Vaasa