Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Positiivinen luottorekisteri vähentäisi ylivelkaantumista

 

vertaislainat 2 730x410


Sinuhe Wallinheimo kirjoittaa blogissaan, että tänä syksynä rikotaan vuoden 1997 ennätys maksuhäiriömerkintöjen määrässä: kesäkuussa 2014 merkintöjä oli jo 365 000 kuluttajalla.

Wallinheimon mukaan 8,3 prosenttia suomalaisista on vailla luottotietoja vähintään 2-3 vuotta. Tämä ei voi olla vaikuttamatta ihmisten elämänlaatuun. Wallinheimo toteaa, että nykyinen ns. negatiivinen luottorekisteri on luottojärjestelmänä hyvin puutteellinen.

Nykyisestä rekisteristä löytyy lainanhakijan avoimet lainat, sekä jo maksetut lainat. Maksuhäiriörekisteri toimii kuitenkin viiveellä. Maksuhäiriötietojen kirjautuminen kestää niin pitkään, että maksukyvyttömälle henkilölle ehditään myöntää lisää lainaa. Näin velkakierteeseen ajautunut henkilö ehtii ylivelkaantua yhä vain enemmän, lainanantajat kun eivät voi tietää hänen maksukyvyttömyydestään. Luottoa antavilla yrityksillä ei siis ole riittävästi tietoa kuluttajien maksukäyttäytymisestä.

Oikeudenmukaisuutta lainamarkkinoille

Negatiivisen luottorekisterin puutteita korjaamaan on vuosien varrella toistuvasti ehdotettu positiivisen luottotietorekisterin luomista. Positiivinen luottorekisteri on yleinen länsieurooppalainen järjestelmä, jonka tavoitteena on yksinkertaisesti varmistaa lainanantajille, että lainaa hakevalla henkilöllä on kyky maksaa lainansa takaisin. Suomi on harvoja EU-maita, jossa tällaista järjestelmää ei ole olemassa.

Rikkeen tehnyt henkilö pysyy nykyisessä rekisterissä viisi vuotta – vaikka olisikin jo maksanut velkansa! Jos käytössä olisi positiivinen luottorekisteri, henkilö poistuisi rekisteristä velan takaisinmaksun myötä. Näin henkilö saisi ansaitsemansa toisen mahdollisuuden ilman kohtuuttoman pitkää odottelua.

Positiivisen luottorekisterin puute on tärkeä taustavaikuttaja siihen, että luottohäiriöt ovat räjähtäneet käsiin viime vuosina. Arvata sopii, miksi Suomi on tässä asiassa niin jälkijunassa. Ainakin pankit ovat jostain syystä vierastaneet tällaista uudistusta.

Vertaislainat ovat yleistyneet vauhdilla sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Vertaiskulttuurin kasvaessa myös kiinnostus ottaa ja antaa vertaislainaa kasvaa. Vertaislaina-alan myönteiselle kehitykselle positiivinen luottorekisteri olisi tervetullut uudistus. Näin luotaisiin toimivat ja oikeudenmukaiset lainamarkkinat.