Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Miten vertaislaina eroaa muista sijoitustuotteista?


Kuulin vertaislainoista ja Fixurasta ensimmäisen kerran vuoden 2011 lopulla. Työskentelin silloin Nordean sijoitusjohtajana Nordean yksityispankissa ja tein samalla väitöskirjaa rahoituksesta Vaasan yliopistolle. Alan ammattilaisena näin heti vertaislaina-alan valtavan kasvupotentiaalin ja mahdollisuudet sijoittajille. Harkittuani ensin asiaa päätin lopulta hakeutua töihin tähän kiinnostavaan firmaan. Sen jälkeen käsitykseni on vain entisestään vahvistunut.

Myyn nyt työkseni Fixuran vertaislainapalveluja sijoittajille. Rehellisesti sanottuna myyminen on todella mukavaa, sillä myyntiargumentit ovat pätevät ja helposti osoitettavissa. Ketä tahansa sijoittajaa kiinnostaa varma ja jatkuva 10 % tuotto tässä maailmantalouden heittelehtivässä turbulenssissa.

Miten vertaislainasijoittaminen sitten oikein poikkeaa muista sijoituskohteista?

1. Korkea ja jatkuva tuotto

Vaikka taloudessa on yleisesti meneillään matala korkojakso, pystymme tarjoamaan keskiarvona yli 10 %:n korkotuottoa sijoitetuille pääomille. Tuotto on huikea verrattuna muihin korkotuotteisiin, joita esimerkiksi pankeilla on tarjota. Hyvä lisä siis sijoittajan omaan sijoitussalkkuun.


2. Ennustettavuus

Vertaislainasijoituksen tuotto on aina tasaista. Sen ennustettavuus on hyvä verrattuna moneen muuhun sijoituskohteeseen, jotka seuraavat alati muuttuvia maailman markkinoita. Tämä johtuu lainasopimuksista, joissa korko ja lyhennykset on tarkasti määritelty etukäteen ja siitä että toimimme lainamarkkinoilla ainoastaan Suomessa.

3. Jatkuva kassavirta

Kun lainanottajat maksavat lainaa lyhennyksinä ja korkoina takaisin, tästä muodostuu sijoittajan tilille jatkuva kassavirta. Rahaa saa nostettua ja lunastettua 10 % tuotolla itselleen tarpeen mukaan – tai parempana vaihtoehtona jättää sijoitus tuottamaan ns. korkoa korolle. Silloin tilille muodostunut tuotto sijoitetaan uudelleen uusiin lainanottajiin. Tämä parantaa kertynyttä korkoa ajan myötä sekä pienentää riskiä, kun lainanottajien määrä salkussa entisestään lisääntyy.

4. Riski on pieni

Entä jos joku lainanottaja ei suoriudukaan ottamastaan lainasta? Sijoittajan kannalta riski on hyvin pieni, sillä koko sijoitettu lainasumma pilkotaan todella moniin pieniin osiin, monesti satoihin eri lainoihin. Jos yhdelle lainanottajalle tapahtuu jotain, sen vaikutus koko sijoitukseen on häviävän pieni, sillä sijoittajan yksittäiseen lainanottajaan sijoittama summa on kokonaisuuden kannalta todella pieni.

5. Sijoituksen ylläpito on edullista ja helppoa

Tapaan sanoa sijoittaja-asiakkailleni, että heillä on Fixurassa ikään kuin uusiutuva määräaikaistili, josta voi vain seurata korkovirtaa. Sijoittaja tekee ainoastaan sijoituspäätöksen ja määrittelee riskiprofiilinsa, ja me hoidamme loput. Myös sijoittajalle koituvat kulut ovat pienet ja hyvin kilpailukykyiset verrattuna esimerkiksi pankkien tarjoamiin rahastoihin.

Minulta kysytään vieläkin silloin tällöin, ovatko tällaiset vertaislainat niitä pikavippejä ja että kohdellaanko lainanottajia kaltoin. Ilokseni voin vastata molempiin kysymyksiin, että ei todellakaan. Olemme aina sekä sijoittajan että lainanottajan puolella. Lainanottaja saa itse määritellä ehdot, joilla lainaa haluaa hakea. Markkinat ovat tällä hetkellä sellaiset, että jos asiakas menee pankkiin hakemaan lainaa ilman takauksia ja vakuuksia, käteen annetaan luottokortti, jossa on yli 20 % korko, jos maksat summan erissä eräpäivän jälkeen. Kun taas hakee pikavippiä, kuukausikorko saattaa olla tähtitieteellinen 50 % tai yli (lainasummien ylittäessä 2000 euroa). Me Fixurassa pystymme siis tarjoamaan kulutusluottoa lainanottajalle merkittävästi näitä tahoja halvemmalla. Toisin sanoen vertaislainassa tienaavat sekä lainanottaja että sijoittaja.

 

 

jani
Name          Jani Hyllinen
Website      https://www.fixura.fi/fi-fi/home/
Job Title      Edustaja
Previous     Nordea Private Banking sijoitusjohtaja
Company    Fixura
Hovioikeudenpuistikko 15 C 29, Vaasa