Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Mietitkö lainan hakemista?

fixura kulutusluotto

5 vinkkiä, joilla vältät suurimmat sudenkuopat.

Hakiessa lainaa pienempiin tai suurempiin menoihin, kuten matkaan, sisustusprojekteihin, remonttiin, onnistuu lainan hakeminen nykyään helposti. Hyvänä sääntönä tulee kuitenkin muistaa, että lainaa ei kannata hakea huvin vuoksi. Tuleekin aina miettiä miten taloutesi kestää lainan takaisinmaksun. Lisäksi lainantarjoajien määrä on räjähtänyt viime vuosina käsiin ja nykyään markkinoilta löytyykin myös erilaisia lainoja eri tarkoituksiin. Listasimme alle viisi yleisintä sudenkuoppaa, joihin helposti sorrutaan.

1. Katso todellista vuosikorkoa, älä lainan korkoa.

Lainan korko kertoo vain lainan pääomalle laskettavan koron eikä se huomioi muita kuluja. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan mukaan kaikki lainaan liittyvät kustannukset, kuten esimerkiksi tilinhoitomaksut ja avausmaksu.

2. Älä usko liian hyvältä kuulostaviin tarjouksiin. 

Usein liian hyvältä kuulostavat tarjoukset eivät ole sitä miltä vaikuttavat. Markkinoilla on yleistä, että lainaa tarjotaan ilman korkoa tai muita kuluja. Ole fiksu äläkä mene lankaan! Usein tarjous kuluttomasta lainasta koskee vain ensimmäistä 14 vuorokautta, joka on jo laissa säädetty.

3. Vältä turhan lainan ottamista.

Lainaa ottaessa kannattaa vielä kertaalleen miettiä hetki - tarvitsetko lainaa vai olisiko säästäminen hankintaa varten parempi ratkaisu. Näit vältyt turhalta lainan hakemiselta. Muista myös varmistaa, että pystyt maksamaan ottamasi lainan takaisin, eikä lainasumma ole liian suuri tuloihisi nähden.

4. Vertaile lainoja – vertailupalveluissa ja -sivustoissa suuria eroja.

Vertailu kannattaa ja onkin suotavaa, mutta usein vertailupalvelut eivät kata kaikkia yrityksiä ja palvelut suosivat yleensä tiettyjä lainantarjoajia, koska hyötyvät näistä enemmän. Vertailupalveluihin kannattaa suhtautua varauksella, vaikka ne tuntuvatkin helpoimmalta vaihtoehdolta. 

5. Maksa lainat ajallaan.

Lainojen maksaminen ajallaan on fiksua, silloin vältät turhat viivästyskorot. Eräpäivän jälkeisistä maksuista tulee aina muistutus, joka myös maksaa. Myöhässä maksaminen hyödyttää ainoastaan lainanantajaa. Kannattaakin ottaa heti yhteyttä, jos huomaat ettet pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä. Luotonantaja pystyy yleensä tarjoamaan vaihtoehtoja esimerkiksi eräpäivissä, jotta välttyisit perinnältä ja lisäkustannuksilta.