Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Lainasanasto

lainasanasto

 

Laina-ala on täynnä erilaisia termejä ja käsitteitä, jotka saattavat kuulostaa vierailta. Kokosimme Fixuran kautta haettaviin lainoihin liittyviä laina-alan yleisiä termejä, joihin voit tutusta tällä sivulla. Kaikki termit ovat aakkosjärjestyksessä!

 

 

A K


Annuiteettilaina 

Fixuran kautta haetut lainat ovat annuiteettilainoja, jossa laina maksetaan takaisin samansuuruisina maksuerinä. Maksuerät sisältävät sekä lainapääoman lyhennyksen että korkokulut. Käytännössä siis laina-ajan alussa maksetaan pääasiallisesti korkoa. Kun taas laina-ajan loppupäässä maksetaan enemmän itse lainaa, koska koron osuus on pienentynyt.

Joustoluotto

Voidaan rinnastaan kulutusluottoon. Joustoluotto on yleensä vakuudeton ja nimensä mukaisesti joustavaa ja helposti saatavissa olevaa lainaa. 

Kulutusluotto

Eli laina, joka myönnetään kuluttamista varten. Oli se sitten suurempaan tai pienempään tarpeeseen. 

 

L M


Lainaa ilman vakuuksia

Useimpien luottojen myöntämisen ehtona on vakuus, mutta laina ilman vakuuksia tarkoittaa ettet tarvitse vakuuksia tai takaajia. Fixuran laina on vakuudeton laina, jota voit hakea jopa 10 000 euroon asti ja saat päättää korkosi itse. 

Lainahakemus
Lainaa hakiessa tarvitaan lainahakemus, jotta voidaan tehdä luottopäätös. Hakemus tehdään kirjallisesti tai sähköisesti ja siihen täytetään vaadittavat tiedot lainanhakijasta, esimerkiksi tausta- ja tulotiedot.

Lainalaskuri
Lainalaskurin tehtävänä on helpottaa lainanhakijaa löytämään itselleen sopivin kuukausierä vertailemalla eri korkoja, laina-aikoja sekä lainamääriä.

Lainavertailu
Lainavertailu auttaa lainanhakijaa löytämään sopivimman lainan ja korkotason lainanhakijalle. Lisäksi vertailun avulla säästetään lainakuluissa. Nykyään on myös tarjolla vertailupalveluita.

Lainojen yhdistäminen
Lainojen yhdistämisessä on yksinkertaisesti kyse siitä, että säästetään takaisinmaksukuluissa. Yhdistämisen avulla pystytään maksamaan lainat nopeammin pois.

Liitteet lainahakemukseen
Lainahakemukseen on hyvä yleensä liittää liitteet, joiden avulla arvioidaan hakijan maksukyky. Liitteitä voi olla mm. verotuspäätös, viimeisin palkkalaskelma, eläkepäätös tai tuloslaskelma ja tase, riippuen lainanhakijasta.

Luottotarkistus
Lainanhakijan maksukyvyn ja maksuhäiriömerkintöjen tarkistaminen. Näiden avulla arvioidaan lainanhakijan maksukyky

Maksuhäiriömerkintä
Yksinkertaisimmillaan maksuhäiriömerkintä tarkoittaa luottotietojen menetystä, joka on syntynyt maksujen laiminlyönnistä, esim. lainan tai laskun maksamatta jättämisestä.

 

P V


Pikavippi
Vippi on äkilliseen tai lyhytaikaiseen rahantarpeeseen haettava laina, jota saa nopeasti. Kustannukset ovat kuitenkin pikavipin maksamisessa korkeat, jonka vuoksi pikavippi on usein kallis lainamuoto.

Pikalaina
Pikalaina on pikavipin ja vipin synonyymi.

Todellinen vuosikorko
Lainan nimelliskorko ja todellinen vuosikorko ovat monelle epäselviä käsitteitä. Todelliseen vuosikorkoon sisältyy kaikki lainaan liittyvät maksut, kuten lainan korko ja muut kustannukset. Fixuralla muita kustannuksia ovat avausmaksu, välityspalkkio sekä tilinhoitomaksu. Nimelliskorko käsittää vain lainasta perittävän koron.

Vertaislaina
Vertaislainassa yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle ihmiselle esimerkiksi vertaislainapalvelun kautta.

Viivästyskorko
Viivästyskorko on korkolain mukainen korko, joka asiakkaan pitää maksaa maksun myöhästyessä sovitusta maksupäivästä.