Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Korkoa korolle -ilmiön avulla on helppo rikastua, kunhan malttaa odottaa


Oletetaan, että joku olisi vuonna 0 sijoittanut yhden euron ja saanut pääomastaan sen jälkeen yhden prosentin vuosituoton. Kuinka paljon rahaa hänellä olisi kasassa vuonna 2016? Oikea vastaus saattaa yllättää, sillä summa on nimittäin yli 515 miljoonaa euroa.

Tämä esimerkki kuvaa hyvin, miten voimakas ilmiö korkoa korolle on. Työssäni Fixuran edustajana olen huomannut, että kokeneidenkin sijoittajien saattaa olla vaikeaa täysin ymmärtää ilmiötä ja etenkin sen hurjaa voimaa pitkässä juoksussa. Sijoittajat ovat tottuneita tuijottamaan vuosituottoa, ja siksi heiltä unohtuvat helposti pitkän aikavälin näkymät.

Korkoa korolle -ilmiö on nimenomaan pitkän aikavälin ilmiö. Jos sijoitetun pääoman tuotto sijoitetaan aina uudestaan, syntyy ajan myötä vääjäämätön eksponentiaalinen kasvukäyrä.


Myös vertaislainat kasvavat korkoa korolle

Mitä korkoa korolle -ilmiö sitten tarkoittaa Fixuran vertaislainasijoittajalle? Vastaan tähän konkreettisella esimerkillä: jos sijoitat 10 000 euroa Fixuran kautta ja saat siitä 10 prosentin vuosituoton, on sinulla kymmenen vuoden päästä 26 000 euroa. Jos vuotuinen tuotto on 20 prosenttia, sijoitus on kymmenen vuoden päästä kuusinkertaistunut. Tuotto on siis vähintäänkin hyvä.


Korkoa korolle auttaa kestämään luottotappioita

Nämä luvut on hyvä pitää mielessä, kun miettii vertaislainasijoittamista. Fixuran kautta sijoittavien suurimpia huolenaiheita ovat luottotappiot – sijoittajat pelkäävät, etteivät lainanottajat maksa lainojaan takaisin.

Huoli on pääosin turha. Ensinnäkin perintään menneet lainarästit eivät ole ikuisesti menetettyjä, vaan ylivoimaisesti suurin osa niistä palautuu vuosien myötä. Ja vaikka luottotappioita syntyisikin, vertaislainasalkku kestää ne todella hyvin korkoa korolle -ilmiön ansiosta.

Annan tästäkin helpon laskuesimerkin: Jos sijoittaja on sijoittanut vertaislainoihin 10 000 euroa ja saanut niistä 10 prosentin vuosituoton kymmenen vuoden ajan, hänen salkkunsa kestää jopa 60 prosentin luottotappiot ilman että pääoma menee miinukselle.

Korkoa korolle on siis kieltämättä kiehtova ilmiö, jota ei suotta ole kutsuttu maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

 

 

staffan
Name         Staffan Blom
Website     https://www.fixura.fi/fi-fi/home/
Job Title     Edustaja
Company   Fixura
Hovioikeudenpuistikko 15 C 29, Vaasa