Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Vertaislainat kasvussa – Fixura toivoo enemmän sääntelyä

 

Fixura sijoittaminenVertaislaina-ala kasvaa Suomessa. Vertaislaina tarkoittaa, että yksityishenkilöt voivat myöntää toisilleen lainaa. Fixura on Suomen ensimmäinen ja suurin vertaislainoja välittävä yritys. Toimintamme aikana olemme välittäneet vertaislainoja jo 33 miljoonaa euron arvosta. Syitä vertaislainan hakemiseen on yhtä monta kuin lainaajaakin. Monet esimerkiksi haluavat maksaa pikavippinsä pois halvempikorkoisella lainalla, johon vertaislaina on varteenotettava vaihtoehto.

Yleisradion MOT-ohjelma nosti esille lokakuussa kuitenkin muutamia vertaislainayrityksiä, joilla lainan kokonaiskulut nousevat jopa korkeammiksi kuin pikavipeissä. Pahimmillaan eräällä yrityksellä oli jopa 700 prosentin korko välittämässään lainassa. Toinen asia johon MOT-ohjelma kiinnitti huomiota oli se, että monella pikalaina- ja perintäyrityksellä on samoja henkilöitä niiden johdossa, mikä on huolestuttavaa.

Tällä hetkellä Suomessa toimii yrityksiä, joiden takia koko vertaislaina-alan maine kärsii. Ylilyönnit ovat mahdollisia, koska alalla ei edelleenkään ole riittävästi sääntelyä. Sääntelyä ei ole, koska nykyisellään toiminnan katsotaan olevan luoton välitystä. Tällä hetkellä vertaislainoja siis käsitellään kuluttajaluottoina, jolloin sovelletaan lähinnä kuluttajansuojalakia. Selkeistä pelisäännöistä hyötyisivät kuitenkin niin lainanottajat kuin lainanantajat.

Toivomme vertaislaina-alalle lisää sääntelyä, jotta ylilyönneiltä vältyttäisiin ja ihmisten luottamus vertaislainaan sekä sijoitusmuotona että kulutusluottona paranisi. Fixuran toimitusjohtaja Mirja Palolan kannanotto asiaan esitettiin vastikään MTV3:n Kymmenen Uutisissa (alkaen kohdasta 00:06:14).