Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Vertaislainasijoittajan best practices: riskit

 

sijoittaminen blogi

 
Tässä blogisarjassa käymme läpi perusasioita, jotka vertaislainoihin sijoittavan kannattaa tietää. Ensimmäisenä aiheena on riskien ymmärtäminen.

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös vertaislainoissa on riskinsä. Luottotappioriskien minimoimiseksi Fixura antaa luottoluokituksen lainaa hakeville henkilöille. Luokitus perustuu Soliditetin (Bisnode Finland) luottotietoihin ja Fixuran omiin tilastoihin. Lainanhakijoita koskevista kriteereistä ja luottoluokituksesta voit lukea lisää sivuiltamme.


Automaattinen sijoitussalkku

Keskeinen riskin minimoinnin keino on vertaislainasijoitusten hajauttaminen. Fixuran ohjelma valitsee automaattisesti sille antamiesi kriteerien perusteella sijoitussalkun. Tämän jälkeen ohjelma odottaa, kunnes kriteereihin sopivia lainahakemuksia julkaistaan. Voit esimerkiksi määrittää automaattisen sijoitussalkun siten, että maksimisijoitus per laina on 100 euroa ja matalin hyväksymäsi lainanhakijan luottoluokitus on ⅘ tähteä ja korko vähintään 15 %.

Yksinkertainen totuus on, ettei suuria lainasummia kannata sijoittaa yksittäisiin lainan hakijoihin. Luottotappioriski kasvaa, jos esimerkiksi sijoitat 5000 euron pääoman viiteen lainanhakijaan niin, että kukin hakija saa 1000 euroa. Viisaampaa on jakaa viiden tonnin pääoma esimerkiksi 100 euron osiin yhtä lainaajaa kohden.

Automaattisen sijoitussalkun kriteerien määrittelyä voit kokeilla tällä laskurilla. Vähimmäissijoitus Fixuran kautta on 1000 euroa.

Riskien arviointi tuottolaskurilla

Tuottolaskurimme puolestaan antaa käsityksen siitä, millainen sijoitussalkun odotettavissa oleva tuotto voi olla. Laskurilla voit määritellä paitsi perussijoituksen määrän ja korkotason, myös hahmottaa riskiä esimerkiksi arvioimalla, miten suuri prosentti lainanhakijoista maksaa lainan takaisin eräpäivänä.

Korkojen kera takaisin maksettu pääoma on Fixuran vertaislainamallissa sijoitettavissa uudelleen. Voit siis sijoittaa palautunutta pääomaa eli lyhennettyjä lainoja vaikka kuukausittain uudelleen ja näin kasvattaa korkotuottojasi. Myös kuukausittaisten lisäsijoitusten vaikutusta odotettavissa olevaan tuottoon voit arvioida tuottolaskurillamme.

On sijoitussalkun kriteerit määritelty miten hyvin tahansa, monilla sijoittajilla luottotappioita tulee väistämättä vastaan. Automaattisen sijoitusten hajauttamisen tarkoitus on kattaa yksittäisten sijoituskohteiden huono tuotto – eli lainaajien viivästyneet takaisinmaksut – toisten kohteiden hyvällä tuotoilla eli ajallaan tapahtuvilla lainan takaisinmaksuilla.

Keskimääräinen vuotuinen korkotuotto Fixuran kautta vertaislainoihin sijoittaneilla on yli 10 %.